«مردم در روی زمین برای کامیاب شدن یک چیز کم دارند و آن اعتماد به یکدیگر است؛ ولی این دانش برای کسانی که قلبی کوچک و روحی پست دارند و جز قانون سود شخصی هیچ قانونی نمی شناسند، دسترس پذیر نیست.» فارس پورخطاب هراتی

والاترین کاربرد نویسندگی این است که آزمون را به دانایی فرارویاند! ایگناتسیو سیلونه

۱۳۹۲ تیر ۲۵, سه‌شنبه

در ولایت امام زمان، بی پدر و مادر نیز شده ایم!


در نشست اساتید و نخبگان اجتماعی مطرح شد:
نگاه امنیتی، قضایی، سیاسی و انتظامی دشواری اصلی آسیب های اجتماعی/ دچار بی پدر و مادری مدرن شده‌ایم

آمارهای ازدواج و طلاق، ریشه یابی رشد آسیب های اجتماعی، نقش دولت در آسیب های اجتماعی از مهم ترین محورهای نشست تخصصی هم اندیشی نخبگان اجتماعی که با حضور جامعه شناسان و آسیب شناسان برگزار شد، بود.

این نشست با جُستار بهبود فرهنگی و کاهش آسیب های اجتماعی از سوی موسسه ی خیریه «حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی  سرای احسان» برگزار شد. دکتر بهنام؛ مدیر «مرکز ظرفیت سازی موسسه خیریه حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی» با بیان اینکه آسیب های اجتماعی در کشور بی متولی است، گفت:
موازی کاریها زیاد و کارهای بی هدف و بی اثر هم بسیار است؛ به همین دلیل آسیب های اجتماعی در کشور به طور فزاینده یا رو به رشد است که این بسیار نگران کننده و تلخ است.

ارگان متولی آسیب های اجتماعی مشخص نیستند!

وی افزود: ما نمی دانیم، بهزیستی، شهرداری، شورا، نیروی انتظامی ،کدام ارگان مسوولیت رسیدگی به آسیب های اجتماعی را دارد و هم اکنون، هر کسی با یک نگاه و بینش شخصی وارد این میدان شده است. متاسفانه به محض ورود گروه های غیردولتی، نیروهای دولتی جلوی کارهای اجرایی را می گیرند و مدعی می شوند این حوزه دولتی است؛ اما متاسفانه نقش هدایتگری وجود ندارد. ما هنوز یک سند ملی آسیب های اجتماعی نداریم. هرچند وزارت بهداشت در حال تدوین سند ملی پیشگیری از خشونت است که امیدواریم به زودی در سایر زمینه ها نیز چنین سندهایی تدوین شود.

به اعتقاد این روانشناس، ریشه بسیاری از دشواری های نسل تازه آن است که در هیچ هویتی ریشه ندوانده اند و هنوز به خودآگاهی فردی نرسیده که آن را به خودآگاهی جمعی تبدیل کنند.

بهنام پیشنهاد داد: هویت گذشتگان را به روز کرده، برای نسل امروز بهره ور کنیم.

دیگر آسیب های اجتماعی پنهان نیست

در پی «نشست تخصصی هم اندیشی نخبگان اجتماعی»، موسوی چلک، مدیر «دفتر آسیب دیدگان اجتماعی» با بیان اینکه دیگر آسیب های اجتماعی، پنهان نیست و کافی است ما کنار همین خیابان بایستیم تا شاهد بسیاری از آسیب های اجتماعی باشیم، گفت:
آسیب های اجتماعی واقعیت جامعه امروز ما است. واقعیتی که مرگ تدریجی انسان ها را به دنبال دارد. می توان گفت بازگشت یک ورشکسته اقتصادی به زندگی بسیار آسانتر از بازگشت یک آسیب دیده به زندگی است.

وی با بیان اینکه دشواری اصلی آسیب های اجتماعی، نگاه امنیتی، قضایی، سیاسی و انتظامی به این جُستار است، گفت: متاسفانه نگاه فرهنگی که ارتباط نزدیکی به جُستارهای اجتماعی دارد در این حوزه نادیده گرفته شده است.

موسوی چلک با اشاره به برخی آسیب های اجتماعی در کشور گفت: ۵
.۵ میلیون نفر درگیر مساله اعتقاد در کشور هستند. همچنین در سال ۹۰ ـ ۹۱ ازدواج ۹.۵ درصد رشد منفی و طلاق ۶.۲ رشد مثبت داشته است. متاسفانه در این زمینه آمارها در ثبت اسناد با ثبت احوال متفاوت است.


افزایش انتقال ایدز از طریق روابط جنسی

موسوی چلک با بیان اینکه متاسفانه انتقال ایدز از طریق روابط جنسی بسیار افزایش داشته، گفت:
همچنان تزریق مواد مخدر رتبه نخست انتقال ایدز را دارد. همچنین در حوزه خشونت های خانگی فعالیت ۳۵ درصد مراکز مداخله گر را به خود اختصاص داده است؛ هر چند در این زمینه، آمارها واقعی نیست؛ زیرا کودکان را ملک شخصی و خود را مالکان همسر می دانند و بحث در رابطه با خشونت های جنسی نیز تابو است.

این آسیب شناس اجتماعی با بیان اینکه آسیب ها به درون خانواده ها رفته، گفت:
متاسفانه وقتی آسیب ها پنهان شود، تبعات بدی را در جامعه به دنبال دارد.

به گفته موسوی چلک، روابط فرازناشویی در کشور ما حاد نیست؛ اما باید برای آن فکری کرد. همچنین با وجود آن که زندان برای برخی از جرایم حذف شده، سالانه ۶۰۰ هزار ورودی زندانهای ماست که بسیار نگران کننده است. اگر همچنان این نگاه امنیتی در آسیب های اجتماعی حاکم باشد، آسیب های اجتماعی زیر زمینی شده و حل آنها سخت تر از گذشته می شود.

وی وجود هویت دینی، ملی و تاثیر جامعه جهانی را از مواردی دانست که در کاهش آسیب های اجتماعی دخیل است و گفت:
اگر نشاط اجتماعی افزایش پیدا کند، شاهد کاهش آسیب های اجتماعی خواهیم بود.

کاهش سن کشیدن سیگار به ۱۳ سال

در ادامه این جلسه، مجید ابهری آسیب شناس رفتاری با بیان اینکه ۲۲ سازمان پیگیر جُستارهای اجتماعی هستند و میلیارد ها بودجه دارند، اما همین امروز ما این آمار را می شنویم که سن کشیدن سیگار به ۱۳ سال رسیده، نشان از بی نتیجه بودن فعالیت ها در این زمینه دارد.

وی با بیان اینکه سالانه ۱۲ میلیون گوشی موبایل در کشور خریداری می شود گفت:
اینها نشانه بی صاحب بودن علوم اجتماعی است. متاسفانه هر که مصاحبه می کند، می شود یک آسیب شناس اجتماعی و آمارهایی ارایه می کند که منشاء علمی ندارد. به طور مثال، ۹۵ درصد ازدواج هایی که زن در آن درخواست ازدواج داده به طلاق ختم می شود؛ این یک لطیفه اجتماعی است.

وی با اشاره به بودجه ی ۸ میلیاردی معاونت پیشگیری قوه قضائیه برای ۱۶۰۰ مصداق مجرمانه گفت:
به هر آسیبی ۴ میلیون تومان می رسد که این بسیار شوخی است و انگار آرام آرام فتیله این کار را دارند، پایین می کشند.

وی با بیان اینکه میان رسیدگی به آسیب دیدگان اجتماعی نیز تبعیض گذاشته می شود، گفت:
اعمال سیاست گذاری های سلیقه ای و جزیره ای درست نیست.

این آسیب شناس با بیان اینکه سن بیوه گی به ۱۷ سال رسیده و ما همچنان سرمان را زیر برف کرده ایم، گفت:
دولت پایش را از آسیب های اجتماعی بیرون بکشد، مطمئناً آسیب های اجتماعی کاهش پیدا می کند. ما باید مسایل اجتماعی را از طریق نهادهای غیر دولتی حل کنیم؛ به طور مثال در بحث نشاط اجتماعی دیدید که استقبال از تیم ملی زمانی که به جام جهانی راه پیدا کرد، وقتی دولتی شد، بسیار سوت و کور و مانند مراسم ختم بچه های یتیم بود؛ اما عیدهای مذهبی که خود مردم متولی آن هستند با چه ذوق و شوقی برگزار می شود.

جوانان زیر بار مهریه های نامعقول نروند و آینده خود را نفروشند

شهلا کاظمی جمعیت شناس نیز با بیان اینکه مهاجرت فرهنگ را در جامعه کمرنگ می کند گفت:
یکی از دشواری های اجتماعی ما کاهش نظارت های اجتماعی است.

وی با بیان این که فرهنگ قابل آموزش نیست که باید منتقل شود، از آموزش و پرورش به عنوان یکی از ابزارهای انتقال فرهنگ نام برد و گفت:
متاسفانه معلمان ما که باید از فرهیختگان تراز اول کشور باشند در کلاس های شان به بچه ها توصیه می کنند که درس بخوانید تا مانند ما بدبخت نشوید.

وی از تجمل گرایی به عنوان یکی از دلایل آسیب های اجتماعی نام برد و گفت:
متاسفانه یکی از علل افزایش طلاق، مهریه است.

کاظمی به جوانان توصیه کرد:
زیر بار مهریه های نامعقول نروند و آینده خود را نفروشند.

به بی پدر و مادری مدرن دچار شده ایم

در ادامه مهدی براتی جامعه شناس با بیان اینکه متاسفانه مردم درگیر دشواری های درونی خودشان هستند و بختی برای اندیشیدن به جامعه ندارند، گفت:
ما در حوزه مسایل اجتماعی به بی پدر و مادری مدرن دچار شده ایم. بیشتر پدر و مادرها به دنبال رفاه اجتماعی فرزندان شان هستند و نمی دانند تنها ۲۵ درصد یک انسان نیاز به رفاه دارد و ۷۵ درصد نیازمند آرامش و امنیت است در حالی که مادران و پدران خسته به دنبال سرگرم کردن کودکان با سی دی و کامپیوتر برای رفع خستگی خود هستند.

انتظار ما از یک خانواده ایده آل مربوط به قاجار و ماقبل آن است

شهلا اعزازی جامعه شناس در این نشست با بیان اینکه ازدواج کودکان یکی از آسیب های مهم است، گفت:
نمی توان طلاق را آسیب دانست؛ آن قدر که ازدواج زودرس یک آسیب است. طلاق راه حلی است که خانواده های به بن بست رسیده دارند.

وی با بیان این که انتظار ما از یک خانواده ایده آل مربوط به قاجار و ماقبل آن است، گفت:
صمیمیت در خانواده های گسترده وجود نداشت بلکه در عصر روابط مدرن است که ما صمیمیت را در خانواده ها می بینیم.

اجرایی نشدن قانون بکارگیری سه درصد معلولین و اشتغال دو هزار نابینا

در این نشست نماینده ندای معلولین ایران نیز از اجرایی نشدن قانون به کارگیری سه درصد معلولین و اشتغال دو هزار نابینا در زمان دولت دهم انتقاد کرد و گفت:
دشواری ما قانون گریزی در حوزه معلولان است.

خسرو منصوریان جامعه شناس نیز با اشاره به تحقیقی که در سال ۴۷ در زمینه روسپی گری در شهر تهران انجام شد گفت:
بر اساس نتایج آن تحقیق سن روسپی گری بالای ۲۹ سال بود اما امروز این سن به ۱۴ سالگی رسیده است.
...

«خبرگزاری مهر»     ۱۸ تیر ماه ۱۳۹۲


این گزارش از سوی اینجانب پاکیزه، پارسی نویسی و بویژه در نشانه گذاری ها ویرایش شده است. بخش پایانی آن را پیراسته و عنوان نیز از آنِ من است.      ب. الف. بزرگمهر

پی نوشت:

از دید من، این گزارش به هیچ رو دربرگیرنده نیست؛ زیرا از سخنان کارشناسان روشن است که بگونه ای عمده لایه های میانی جامعه، آن هم به شکلی محدود را دربر می گیرد و از آن گذشته، برخی آمارها، بویژه آمار معتادان بسیار کم تر از اندازه ی راستین آن است. انگیزه ها، دلیل ها و راه حل های در میان نهاده شده نیز اینجا و آنجا بسیار ذهنی به نظرم می رسد. با این همه، همین آمار کارنامه ی حاکمیت تبهکار جمهوری اسلامی را در به نابودی کشاندن بنیادهای اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی و نیز ناکارآمدی در سازماندهی، مدیریت و اجرا بخوبی نشان می دهد.

چه باید گفت؟! آهی است که با خواندن این آمار نارسا و رهنمودهایی از آن هم نارساتر از نهاد آدم برمی آید و هرچه می اندیشم که آیا راهی برای برونرفت اوضاع نابسامان از درون ساختار پوسیده و ناکارآمد کنونی می توان یافت به هیچ نتیجه ای نمی رسم.

ب. الف. بزرگمهر     ۲۵ تیر ماه ۱۳۹۲


هیچ نظری موجود نیست:

برداشت و بازنویسی درونمایه ی این تارنگاشت در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید!
از «دزدان ارجمند اندیشه و ادب» نیز خواهشمندم به شاخه گلی بسنده نموده، گل را با گلدان یکجا نربایند!

درج نوشتارهایی از دیگر نویسندگان یا دیگر تارنگاشت ها در این وبلاگ، نشانه ی همداستانی دربست با آنها نیست!